HTML

Pilisszántói Faluvédők

Hírek, információk, vélemények Pilisszántóról a Faluvédő Egyesület gondozásában

Friss topikok

Linkblog

Bölcsődei ellátás Pilisszántón

2012.02.28. 21:42 :: Falvédő

 

Pilisszántó  szerencsére még ápolja a régi családmodell hagyományát: együtt, vagy egymáshoz közel él több generáció, a rokonság. A legtöbb helyen meg tudják oldani családi vagy jószomszédi munkamegosztással a gyermekgondozást és a kenyérkeresetet.

A helyi védőnővel együttműködve 2007-ben kiderült számomra, hogy nem maradéktalan ez az eszményi helyzet, vannak hézagok: nő a nagyszülő nélkül ideköltözők száma, és a tág családban élők között is akad egyre több, ahol mindenki, idős - fiatal, végezne - ha csak időnként is, kereső tevékenységet. Néhányan befogadó közösséget keresnek kicsijüknek. Az azóta eltelt 5 évben, amíg a most induló családi napközire készülődtem (a tanfolyam elvégzésével, a fogadó helyiség kialakításával, a lehetőség ismertté tételével családi gyermekfelügyeleti formában), találkoztam több ilyen irányú törekvéssel.

A családi napközikben a szülők biztonságban tudhatják gyermeküket az egészséges testi-lelki-közösségi fejlődést nyújtó félig család-, félig intézményben, miközben megtarthatják esetleg munkahelyüket.  Az állam is támogatja a családi napköziket, így a szülők által fizetendő gondozási díj alacsonyabb, és így ez a szolgáltatás többek számára elérhető, mint pl. a babysitter. Másfelől az önkormányzatok egyre kevésbé képesek fenntartani a bölcsődei hálózatukat, a nagyvárosokból történő gyorsuló kiáramlásra pedig a környező kistelepülések nincsenek felkészülve ilyen szempontból. Így a kicsi és korunk szükségleteihez jobban alkalmazkodó családi napközik váltak sok helyen az egyetlen lehetőséggé.

A Kormányhatóság  népegészségügyi és módszertani osztálya rendszeresen ellenőrzi mindkét intézménytípust, a bölcsődéket és a családi napköziket is. A szabályozás szigorú, és sok mindenre kiterjed, kezdve azon, hogy milyen szakképesítéshez kötik az engedélyt, egészen addig, hogy milyen biztonsági adatlapokat kell tartanunk a felhasznált tisztítószerekhez. Természetesen egy családi ház esetében nem követelhető meg az összes szabvány, amit középületeknél előírnak, de egyáltalán nem volt könnyű feladat az összes előírásnak megfelelni.
 
A kulcsszó a személyesség. A családi napköziben az alacsony létszám révén több lehetőségünk van egyéni bánásmódot alkalmazni. A beszoktató szülők láthatják, hogy ez a lehetőség inkább családias, mint intézményszerű.
 

Nos, most tárt kapukkal várja a "Kisbarátok" az erre igényt tartókat. És nagy szeretettel. Mesével, mókával, muzsikával, mozgással - így szól cégtáblámon a hirdetés. A program nem más, mint amire minden 1-3 éves korú kisgyermeknek szüksége van: megbízható napirend játék-, étkezés-, levegőzésidővel derűs, kiegyensúlyozott, elfogadó légkörben. Továbbá sajátos arculatot ad a Kisbarátoknak a napi 10-20 perc mozgással átélt klasszikus zene hallgatása; az egyes tevékenységek bevezetése állandó mondókákkal, dalokkal (ezeket a szignáldallamokat tanulják meg leghamarabb a picik, ez az állandóság adja láthatóan még a beszokó kisgyerekeknek is a legnagyobb biztonságot); valamint a helyadó Édesapám, mint egy nagypapa jelenléte. A szülők kérésére segítek a szobatisztaságra szoktatásban. Sok személyes törődést tudok ilyen kis létszám mellett nyújtani.

Várom  az érdeklődők telefonhívását, amelyen megbeszéljük látogatásukat, amelyet már az első beszoktatási napnak tekinthetünk.  Ezután háromoldalú szerződést kötünk a kedves Szülő, a Fehér Kereszt Közhasznú Egyesület között és köztem a gyermek családi napközi látogatásáról. És folytatódhat a beszoktatás: három alkalmat szoktunk javasolni a szülő jelenlétében, ezt követően a kicsi biztonságérzetével együtt nő a szülő távolmaradása ideje. Ez 3 éves korig nálunk nem haladja meg  a 4 órát.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nevelés bölcsőde gondozás szociálpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisszanto.blog.hu/api/trackback/id/tr444221424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása