HTML

Pilisszántói Faluvédők

Hírek, információk, vélemények Pilisszántóról a Faluvédő Egyesület gondozásában

Friss topikok

Linkblog

Baross kúria - hol legyen az óvoda?

2011.07.29. 13:32 :: szekertabor

Amióta figyelemmel kísérem az önkormányzati választásokat, minden fordulóban valóságos ötletparádé szól arról, mi mindenre lehetne használni a Baross kúriát, ha kiköltöztetnénk belőle az óvodát. Könnyű elképzelni: központi helyen álló reprezentatív épület, minden ingatlan-spekulánsnak megindul tőle a nyálelválasztása. A helyi politikusoknak pedig az a lehetőség lebeg a szemük előtt, miképpen lehetne pénzzé tenni az épületet, hogy azután a költségvetési lukakat betömködhessük. 

Nincs is ezzel semmi baj, egyet kivéve: hogy az óvodát, mint valami zavaró tényezőt tekintik, amit gyorsan be kellene suvasztani valahová, ahol nincsen útban. Pedig a helyzet éppen fordítva áll, és fordítva kellene szemlélni. A Baross család tudtommal kifejezetten óvodai célra adta át az ingatlant a községnek, tehát az örökösök végső soron akár vissza is perelhetnék, ha az óvodától elvennék az épületet.

Az óvoda számára valóban nem a legideálisabb hely egy klasszicista kúria, még ha a szép kertje alkalmas is óvodakertnek. Tehát a célnak nem az ingatlan más célú hasznosítását kellene tekinteni, hanem az óvoda korszerű, új ingatlanba való költöztetését.

Jelenleg az óvoda, az iskola, és a faluház ugyanannak az ingatlantömbnek különböző részeit használja, ami hasznos. Vagyis nem csak az óvodát kellene új helyre költöztetni, hanem az egész oktatási-kulturális komplexumot.

Az új tömbnek nyilván nem a falu közepén kell helyet keresni, mivel ott nincsen elég nagy telek, hanem valahol a szélén. Praktikusan a falu alatti rész jöhet szóba elsősorban, ahol most a hulladéksziget ékeskedik, arrafelé lehet kellően nagy vízszintes területet kialakítani különösebb földmunkák nélkül.  Ez lehetővé tenne olyan integrált ingatlanfejlesztést, ami a legkorszerűbb, leghatékonyabb elhelyezkedést nyújtaná az intézményeknek.

Olyan tágas és világos épületről beszélünk, amelynek egyik szárnyában az iskola, másikban az óvoda helyezkedik el saját udvarral. Középen a faluház lenne, amelynek színpadát és könyvtárát mindkét intézmény használhatná. A nagy sportpálya szintén közös használatban lehetne. Az iskolához nagyobb tornaterem is épülne, amire a jelenlegi helyén nincsen lehetőség. Az épület energetikai szempontból nagyrészt önellátó lehetne, vagyis a fűtés, melegvíz-előállítás  valamilyen nap- vagy földhő felhasználásból történne.

Az építkezéshez két forrást lehetne igénybe venni. Pályázati forrásokat, és a felszabaduló ingatlanok hasznosítását. Hogy a mai leülő ingatlanpiacon mennyi pénzt lehet szerezni egy kúria értékesítéséből vagy bérbeadásából, az persze kérdéses. De a pályázati önrész valószínűleg nem teremthető meg másképpen. Én speciel a bérbeadás pártján állok. 

Összegezve: a Baross kúria hasznosítása nem szabad, hogy cél legyen, hanem az óvoda (és a társintézmények) jobb körülményeinek megteremtését szolgáló eszköz.

 

1 komment

Címkék: kultúra önkormányzat iskola óvoda településfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisszanto.blog.hu/api/trackback/id/tr713109605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskuckó 2013.05.31. 15:29:24

2090 az óvoda még mindig a Baross kúria épületében, pedig már eltelt majdnem 100 év.
süti beállítások módosítása