HTML

Pilisszántói Faluvédők

Hírek, információk, vélemények Pilisszántóról a Faluvédő Egyesület gondozásában

Friss topikok

Linkblog

Sittszállítás

2011.11.03. 19:15 :: szekertabor

Itt a november, lassan befejeződnek a ház körüli karbantartási munkálatok. Szinte minden háztartásban felmerül a kérdés: mihez kezdjünk a nyáron összegyűlt három talicskányi építési törmelékkel: levert vakolattal, lekapart festékkel, összetört téglával vagy csempével. Ez a fajta hulladék poros, egészségre ártalmas, és módfelett ronda látvány.

A mennyiség túl kevés ahhoz, hogy akár a legkisebb konténerre is érdemes legyen kiadni 20-30 ezer forintot, ám ahhoz túl sok, hogy észrevétlenül elférjen a kert egyik sarkában. Ilyenkor szinte minden udvaron ott éktelenkedik egy csinos halmocska sitt, melyből kacéran kandikál ki egy cementes zsák tépetten ázott sarka, egy csíkocska linóleum és egy sziloplasztos tubus.

Az emberek ilyenkor többféle stratégiát követnek. Az igénytelenebbek felvállalják, hogy sohasem indulnak már a "tiszta udvar rendes ház" versenyen, és ott hagyják az udvar közepén, esetleg letakarják egy darab fóliával. A hanyagabbak egyszerűen elássák a paradicsomágyás alá. A gondosabbja bezsákolva az eresz alatt tárolja, vagy behurcolja a garázsba, és ott kerülgeti évekig. A többség apránként elviteti a kommunális hulladékkal együtt, bár ez sokáig eltart, hiszen minden kukányi szemétbe csak egy vödör sitt, és két féltégla jut, hogy ne legyen feltűnő. A rámenősebbek az egészet berámolják az autójukba, és elindulnak, hogy helyet keressenek neki. Ez lehet egy őrizetlenül hagyott konténer egy építkezésen, a szelektív hulladékudvar papírgyűjtő konténere, vagy az erdő szélén egy illegális hulladéklerakó hely.

Nyilvánvaló, hogy mindezek a megoldások másokra hárítják a hulladék semlegesítésének költségeit, és nagy mértékben károsítják környezetünket.

A megoldást részben az jelentené, ha a településen lenne egy őrzött sittgyűjtő konténer, amibe mondjuk egy vödör törmeléket 50-100 Ft ellenében bárki beönthetne. Persze vannak, akik erre sem hajlandóak, de a tisztességesebbje számára ez egy jó lehetőséget jelentene.

Még ennél is jobb megoldás lenne, ha a hulladékszállítással megbízott céggel úgy módosulna a szerződés, hogy havonta egyszer a szemétszállítási napon egy sitteskocsival összegyűjtené a házak elé kitett zsákos törmeléket. Így azok is megszabadulhatnának tőle, akik nem rendelkeznek saját szállítóeszközzel. Ennek a költségei szinte elhanyagolható mértékben emelnék meg a szemétszállítási díjakat.

Ki tudja, talán a döntéshozók is felismerik egyszer ennek a szükségességét.

2 komment

Címkék: önkormányzat környezetvédelem hulladék településfejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisszanto.blog.hu/api/trackback/id/tr833351276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rkfodor 2011.11.04. 06:53:46

Kedves Faluvédők!
Szerintem érdemes felhívni a Saubermacher Kft.-t a +36 33 520 340 telefonszámon. Ezen a számon lehet megrendelni egyénileg a lomtalanítást. Tudom, hogy lomtalanításkor nem viszik el a sittet, de hátha van építő javaslatuk ennek elszállítására is. Esztergomban is van a telephelyükön lehetőség veszélyes hulladék leadására, hátha a sittel kapcsolatban is van erre lehetőség. A Vörösváriak úgy tudom, hogy ledhatnak valamennyi sittet évente egyszer a vörösvári hulladék átrakóban, a hulladékszállítási díj befizetését igazoló csekket kell csak bemutatni. Ez nem tudom, hogy ránk is érvényes-e, érdemes előtte a fenti számon telefonon egyeztetni.
Sok sikert!
Réka

rkfodor 2011.11.07. 21:23:20

Kedves Faluvédők!
A hulladékszállítással kapcsolatban az jutott még eszembe, hogy tudomásom szerint most folyik a hulladékszállítási szerződés újratárgyalása Önkormányzatunk és a Saubermacher Kft. között.
Esetleg érdemes lenne összegyűjteni a fentiekhez hasonló javaslatokat és most eljuttatni az Önkormányzathoz, a képviselőinkhez, a jegyző asszonyhoz.
Sok sikert!
Réka
süti beállítások módosítása