HTML

Pilisszántói Faluvédők

Hírek, információk, vélemények Pilisszántóról a Faluvédő Egyesület gondozásában

Friss topikok

Linkblog

Egyszerű szemétkedés (szemétszedés)

2011.04.16. 20:03 :: Falvédő

Ma megvolt a szombat délelőtti húsvéti nagytakarítás a faluban. Az Egyesülettől is voltunk páran, vittük a srácokat is, hadd lássák, mi vár rájuk, mire felnőnek. Igazán jó volt a szervezés; sokan eljöttek az akcióra, jó volt a hangulat, kaptunk szemeteszsákokat, munkakesztyűt, még láthatósági mellényt is. Két platós teherautó gyűjtötte össze a megtelt zsákokat. Voltak, akik az eldobált szemetet szedték össze, mások a hegyoldalból lemosódott iszapos hordalékot és a belőle kinőtt gyomokat lapátolták fel az út széléről, megint mások pedig a járda szélén levő virágágyásokban kertészkedtek. Az idő is szép volt, napos, de nem túl meleg, szóval jó móka volt.

De azért ez az akció másra is ráébresztett. Több olyan helyen is jártunk, aminek a hulladékmentesítésére legalább egy-egy külön napot rá kellene szánni, és konténereket kellene hozzá rendelni. A két fiúval hozzá sem kezdtünk ezekhez, mert nem lett volna látszatja a munkának. És ezek a helyszínek nem a falutól 500 méterre az erdőben vannak, hanem bent a faluban. Elképesztő.

Az egyik ezek közül a patak medre, erről írtunk már egy régebbi posztban. A másik hely a temető és a buszforduló között húzódó földút mellett van. Kellemes erdei ösvény hangulata van, bár egy erőteljesebb sercintéssel be tudnánk köpni a házak udvarába. Az úttól a Kossuth utca felé húzódó árok viszont tele van háztartási szeméttel. Mintha valaki vette volna a fáradságot, hogy a kommunális hulladékát rendszeresen kihordja ide, átvágjon a rekettyésen, és beleborítsa az árokba. Közben két gyűjtőkonténer is ott van a helytől nem egészen 100 méterre, de a szemét mégsem ezekbe kerül.

De van, aki még ennyire sem rejti el a szemetét, hanem egyszerűen otthagyja az út mellett. Szépen kirakja a rugós ágybetétet meg a traktorgumit, hadd éktelenkedjen az ösvény szélén. Odalöki mellé a félig beszáradt festékes vödröt, meg a berohadt cefrének valót, törött bútorlapot, miegymást. Lomtalanítás a természetben.

Ezért, bár őszintén örülök a mai nap sikerének, egyben remélem, hogy idén nem ez volt az utolsó ilyen megmozdulás. És hogy következetes munkával és közös összefogással sikerül végül tiszta és rendes településsé válnunk.

Szólj hozzá!

Címkék: természet környezetvédelem hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://pilisszanto.blog.hu/api/trackback/id/tr182831845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása